Ask us anything!

Marjan Hellraeth  |  Managing Director

Tel: +32 473 27 23 43

Email: marjan.hellraeth@aulos.be

 

Ann Geerts  |  Promotion & Administration

Tel: +32 478 87 94 17 

Email: ann.geerts@aulos.be

 

Missionarislei 66
2970 Schilde

AULOS represents national and international musicians, conductors, artists, music ensembles and music companies. AULOS is committed to provide support so that they can focus on their artistic creation.

Laatste nieuws NL

Laatste nieuws over de producties die AULOS beheert en de musici en dirigenten waarmee AULOS samenwerkt.

Keiko Shichijo stelt haar nieuwe album "Beethoven 1802" voor!

Ann Geerts

Het jaar 1802 was heel speciaal voor Beethoven, zowel in zijn privéleven als in zijn compositorische proces. In de herfst van 1802 schreef Beethoven de brief die nu bekend staat als het "Heiligenstadt-testament", waarin hij duidelijk worstelt met zijn privéleven. In dezelfde periode vertelde Beethoven, verwijzend naar zijn composities, aan zijn vriend Wenzel Krumpholz dat hij maar weinig tevreden was met zijn eerdere werken en van plan was een "nieuwe weg" te volgen. Na deze verklaring schreef hij de Three Sonatas, Op.31 (inclusief de Tempest-sonate) en de Eroica-variaties Op. 35, die inderdaad innovatief schrijven vertonen vergeleken met zijn eerdere werken, onder andere in zijn gebruik van vorm en onverwachte variatietechniek.

Ongeveer 10 jaar geleden leidde een kort telefoontje me onverwacht naar een heel speciale ontmoeting met een originele Weense fortepiano van vijf en een half octaaf gebouwd door Frère et Sœur Stein (Wenen, 1802). Hoewel het toen niet bespeelbaar was, voelde ik me, door dit instrument zorgvuldig te bekijken, sterk aangetrokken tot het eenvoudige maar verfijnde ontwerp. Slanke hamerstelen vormden mooie lijnen, die er op de een of andere manier dynamisch uitzagen ondanks hun delicatesse. Dagenlang probeerde ik me het geluid van dit instrument voor te stellen. Deze piano had een onvergetelijke indruk nagelaten. Uiteindelijk heb ik gevraagd om het te herstellen en officieel de eigenaar van dit instrument te worden. Na de restauratie in 2011 speelde ik er eindelijk voor het eerst op en hoorde ik zijn stem. Het is onmogelijk om onder woorden te brengen hoe opgewonden ik was. Dit was het begin van mijn eigen ‘nieuwe pad’ met dit instrument. Het is voor mij een grote uitdaging geweest om eraan te werken, maar toch is het een grote vreugde en inspiratie gebleven.” (Keiko)

Het pianobedrijf Frère et Sœur Stein werd in 1794 opgericht door de broers en zussen Nanette en Matthäus Andreas Stein. Ze waren de dochter en zoon van Johann Andreas Stein, die zelf een maker was van piano's waarover Mozart erg enthousiast was, en ze volgden strikt de traditie van de techniek van hun vader. Frère et Sœur Stein ging door tot 1802, toen Matthäus Andreas zich terugtrok om een eigen bedrijf te beginnen, toen de filosofie voor het bouwen van piano's begon te veranderen in de richting van het creëren van meer volume. De fortepiano die voor deze opname werd gebruikt, is een van de laatste piano's die de Steins samen hebben gebouwd en weerspiegelt het hoogtepunt van het ontwerp uit die tijd: een perfecte balans tussen mechanisme en verhoudingen resulterend in een voortreffelijke toonkleur in de registers. Het verschilt van de meeste andere Weense instrumenten uit dezelfde periode, omdat het geen 'backcheck' heeft (die de hamer vangt na het raken van de snaren om te voorkomen dat de hamer stuitert).

Het is een van de grootste uitdagingen om dit instrument te proberen te besturen zonder een controle achteraf. Als ik een beetje te hard op de toets druk, stuitert de hamer onmiddellijk terug en slaat twee keer op de snaren. Aan de andere kant, wanneer correct gespeeld, verloopt de actie erg soepel. Als je zacht speelt, voelt het alsof de afzonderlijke noten in elkaar overvloeien en de karakters van de akkoorden verlichten. Anders dan elke andere componist blinkt Beethoven uit in het aan het licht brengen en ten volle benutten van de kenmerken en speciale kenmerken van de fortepiano ... maar je moet een zeer goed instrument hebben om de verschillende bewegingen te spelen, zoals bijvoorbeeld de hele eerste beweging, tot op zekere hoogte.

De vriendschap tussen Beethoven en de pianobouwer Nanette Streicher (geboren Stein) is bekend. Het kan niet worden onderschat hoeveel Nanette's kennis als pianobouwer en technicus heeft bijgedragen aan de muziek van Beethoven. Met deze feiten in gedachten, heb ik deze pianowerken van Beethoven geselecteerd om de eerste opname op dit instrument te maken, gemaakt in hetzelfde jaar, door Frère et Sœur Stein. Dit instrument is nieuw leven ingeblazen door de restaurateur Sietse Kok. Zijn herstelproces ging eerst door een intensief onderzoek naar dit instrument om de pianomethoden van Frère et Sœur Stein te ontrafelen. Op basis van dit concept maakte hij eerst een replica van het instrument en herstelde uiteindelijk het origineel. Ik ben enorm dankbaar voor zijn prachtige werk.” (Keiko)

Programma

Piano sonata No. 17 in D minor, Op.31-2 ‘The Tempest’
Piano sonata No.14 in C sharp minor Quasi una fantasia, Op.27-2 ‘Moonlight Sonata’
15 Variations and a fugue on an original theme for piano in E flat major, Op.35 ‘Eroica Variations’

"Beethoven 1802” is available via the online channel of Etcetera Records.

Album Release Bach in the White City – September 2019

Ann Geerts

ALON SARIEL (mandoline) - MICHAEL TSALKA (piano)

Een prachtige opname met muziek van Johann Sebastian Bach en Yehezkel Braun. In 2003 wordt de 'White City' van Tel Aviv UNESCO-werelderfgoed als 's werelds grootste, nog steeds bestaande verzameling gebouwen in Bauhaus-stijl, voornamelijk gebouwd door geëmigreerde Joodse Bauhaus-architecten uit Duitsland.

De jonge Israëlische mandolinist Alon Sariel volgt de Duitse traditie in de jonge stad Tel Aviv in de jaren 1930, hier vertegenwoordigd door muziek van wijlen Yehezkel Braun (1922-2014), en verenigt het met een veel vroegere Duitse cultuur, de muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Voor dit project gebruikt Alon Sariel zijn uitzonderlijke instrument, een mandoline gemaakt door de 80-jarige gitaarbouwer Arik Kerman uit Tel Aviv, die Alons werk sinds zijn jeugd volgt.

Zijn duoprogramma met Michael Tsalka, geboren in Tel Aviv, wordt daarom niet alleen een echo van de herinnering van de diepgewortelde liefde voor Bach bij de emigranten, maar bouwt tegelijkertijd de brug naar het hier en nu. Weimar, belangrijke Bach-stad evenals de bakermat van Bauhaus, en Tel Aviv zijn hier op een buitengewone manier verbonden en de blijvende invloed van het Bauhaus tot op de dag van vandaag wordt artistiek op een nieuwe manier geabsorbeerd door een muzikaal idee. Vooral in de eerste jaren van Bauhaus is de nauwe band met de Bach-geschiedenis van Weimar duidelijk en voelbaar. De muziek van Bach is het vaste referentiepunt van de muzikale identiteit op de beroemde Bauhaus-feesten. Als er ooit een equivalent in de wereld van geluiden was voor de visioenen van de Bauhaus-kunstenaars, dan kwam het oeuvre van Bach met zijn barokke stilistische idioom, zijn regelmaat en gedefinieerde regels het dichtst bij hun ideeën in die jaren.

In hun laatste album Sharkiya ("Oostenwind" in het Arabisch), uitgebracht door het Israeli Music Institute (IMI) in 2016, presenteerden Sariel en Tsalka al een handvol briljante composities van Yehezkel Braun.

Bach in the White City kan worden gezien als een volgende stap, of een parallel bestaan: “Wind From the West ̵ Bauhaus in Tel Aviv”.

Programma

J.S. Bach – Sonata for Mandolin and Piano, BWV 1031
Yehezkel Braun – Mesembrianthema
J.S. Bach – Solo Partita, BWV 1013
Yehezkel Braun – Four Pieces for Keyboard
J.S. Bach – Concerto in Italian Style

Latest album release "Bach in the White City” (Sheva Collection) is available via the online channels iTunes, Qobuz and Amazon.

Nieuwe CD Rembrandt! Alon Sariel & Concerto Foscari

Ann Geerts

Rembrandt Cover.jpg

Dit album is Alon Sariel's persoonlijke eerbetoon aan Rembrandt van Rijn, wiens sterfdatum (350jaar geleden) door de kunstwereld wordt herdacht in 2019.

Als luitspeler is Alon Sariel al vele jaren gefascineerd door de Nederlandse Gouden Eeuw , ongetwijfeld omdat de muzikale parels uit dit tijdperk zelden worden uitgevoerd en niet worden gerekend tot wat het standaardrepertoire voor de luit wordt genoemd.

Een groot deel van het CD-programma is oorspronkelijk luitmuziek, want zonder twijfel was de luit het meest gewaardeerde instrument uit de Gouden Eeuw. De schilderijen uit deze periode spreken een duidelijke boodschap: circa 25 procent van alle genretaferelen vertoont een luit.

Sariel voegt enkele andere instrumenten toe. Instrumenten die eveneens populair waren, zoals de viola da gamba en de fluit. Hierdoor wordt de luitmuziek in de arrangementen van de opname nog kleurrijker. Bovendien wilde Alon Sariel voldoende ruimte creëren voor improvisatie, een cruciaal element van de muziek in die tijd - en zo laat ook Concerto Foscari hun verbeelding de vrije loop, met een Rembrandt-schilderij voor ogen.

Tijdens repetities en opnames bespraken de musici vaak "kleuren" alsof ze een donkerder of helderder geluid vonden. Muzikale terminologie wordt vaak geleend uit de visuele wereld, uit de wereld van beelden en het schilderen. Het moment waarop schilders muziek proberen te visualiseren kan heel intrigerend zijn - alsof ze de muziek willen 'bevriezen' en het de eeuwigheid willen geven, in tegenstelling tot een snaarvibratie op de luit die binnen enkele seconden verdwijnt. Het zijn precies die geverfde momenten die Alon Sariel nieuw leven wil inblazen met de middelen van muziek om zo de 'soundtrack' van de Gouden Eeuw te creëren.

Twee werken worden voor het eerst opgenomen: Louys de Moy's "L'Italiana & Spagnolet" en de "Allemande" van Constantijn Huygens.

Stukken van Emanuel Adriaenssen, Joachim van den Hove, Nicolas Vallet, Johannes Schenck, Jan Pieterszoon Sweelinck, Samuel Scheidt, Nicolaus a Kempis, Jacob van Eyck, Carel Hacquart, Louys de Moy, John Bull, Peter Philips, Benedictus a Sancto Josepho, Constantijn Huygens en Adriaen Valerius.

Alon Sariel (luit) &
Concerto Foscari
: Elisabeth Champollion (fluit), Fredrik Hildebrand (viola da gamba), Claudius Kamp (fluit / dulcian), Paweł Miczka (viool / altviool), Leopold Nicolaus (viool)

Concerto Foscari © Sonja Bürmann

Concerto Foscari © Sonja Bürmann

De CD "Rembrandt" en het tekstboekje zijn beschikbaar via de online kanalen VKJK en Amazon.

Wereldprimeur! Kurt Bertels presenteert in februari 2020 de saxofoonconcerti nrs. 1 & 2 van Paul Gilson, samen met het Symfonieorkest Vlaanderen.

Ann Geerts

Het Symfonieorkest Vlaanderen maakte deze week haar concertkalender voor volgend seizoen bekend.
Een van de blikvangers wordt de productie Scheherazade onder leiding van dirigent Jan Latham-Koenig.
Kurt Bertels, Vlaanderens jongste saxofoontrots, waagt zich met de nodige dosis lef aan de virtuoze, en nooit eerder met orkest opgevoerde concerti van Paul Gilson. Op een historische saxofoon bovendien: een wereldprimeur!

Programma
A. Liadov | Het betoverde meer, op. 62
P. Gilson | Saxofoonconcerti nrs. 1 & 2
N. Rimsky-Korsakov | Scheherazade, op. 35

Meer info en speeldata

 

Mandolinist, luitist en dirigent Alon Sariel maakt deel uit van de AULOS-familie.

Ann Geerts

Geweldig nieuws vlak voordat 2019 wordt ingezet: Mandolinist, luitspeler en dirigent Alon Sariel maakt vanaf 1 december deel uit van de AULOS-familie.

Onder de indruk van zijn virtuositeit en creatieve programmering kijkt AULOS ernaar uit om Alon te presenteren aan het publiek in België en de rest van de wereld!

Meer informatie over Alon Sariel

Kacper Nowak & Christia Hudziy stellen hun CD Contrastes voor!

Ann Geerts

Contrastes - Kacper Nowak & Christia Hudziy 512x512.jpg

Bij hun eerste release voor Antarctica Records volgen cellist Kacper Nowak en zijn even getalenteerde pianopartner Christia Hudziy de erfenis van de Romantiek in de postmoderne tijd.

Op hun debuutopname tonen Nowak en Hudziy op indrukwekkende wijze aan dat moderne muziek meer is dan avant-garde experimenten: ze maken een adembenemend mooi concept van 20e-eeuwse muziek als het product van onophoudelijke innovatie en cyclische wedergeboorte.

Release datum: 5 oktober 2018
Label: Antartica Records
Tracklist:
B. Martinu: Sonata No. 2 voor Cello en Piano
J. Brahms: Sonata voor Piano en Cello in e mineur, Op. 38
A. Schnittke: Sonata en Cello en Piano

De opnames “Contrastes - Kacper Nowak & Christia Hudziy” zijn te verkrijgen onder andere via de online kanalen iTunes, Qobuz en Spotify.

Roeland Hendrikx stelt zijn CD Dedications voor!

Ann Geerts

Roeland Hendrikx CD 512x512.jpg

Met de cd Dedications bevestigt Roeland Hendrikx zijn reputatie als een van de meest toonaangevende klarinettisten in België.
Samen met The London Philharmonic Orchestra nam Roeland eerder dit jaar drie prachtige klarinetconcerto’s op.
Het album werd in april van dit jaar opgenomen in de legendarische Henry Wood Hall te Londen, onder leiding van dirigent Martyn Brabbins.

Releasedatum: 5 oktober 2018
Label: Evil Penguin Classic
Tracklist:
G. Finzi: Concerto for Clarinet and String Orchestra, Op.31
W.A. Mozart: Concerto in A Major for Clarinet and Orchestra, K. 622
M. Bruch: Double Concerto for Clarinet and Viola with Orchestra, Op. 88

De opnames Dedications - Works for Clarinet & Orchestra zijn in hi-reskwaliteit te verkrijgen via de online kanalen iTunes en Qobuz.

Internationales Musikfest Goslar - Harz zet Judith Ermert op de affiche.

Ann Geerts

Het 'Internationales Musikfest Goslar - Harz' in de Duitse deelstaat Nedersaksen, presenteert deze maand opnieuw kamermuziek van het hoogste niveau.

detailEvent_1233550.jpg

Op 14 augustus en tijdens het concert 'Instrumente des Jahres' staat de cello centraal. Judith Ermert en Mathias Johansen spelen werken van Luigi Boccherini, Béla Bartók, Jean-Baptiste Barrière en David Popper. Judith brengt ook Paul Hindemith's sonata for cello solo.

Meer details over het programma.