Ask us anything!

Marjan Hellraeth  |  Managing Director

Tel: +32 473 27 23 43

Email: marjan.hellraeth@aulos.be

 

Ann Geerts  |  Promotion & Administration

Tel: +32 478 87 94 17 

Email: ann.geerts@aulos.be

 

Missionarislei 66
2970 Schilde

AULOS represents national and international musicians, conductors, artists, music ensembles and music companies. AULOS is committed to provide support so that they can focus on their artistic creation.

Laatste nieuws NL

Laatste nieuws over de producties die AULOS beheert en de musici en dirigenten waarmee AULOS samenwerkt.

Nieuwe CD Rembrandt! Alon Sariel & Concerto Foscari

Ann Geerts

Rembrandt Cover.jpg

Dit album is Alon Sariel's persoonlijke eerbetoon aan Rembrandt van Rijn, wiens sterfdatum (350jaar geleden) door de kunstwereld wordt herdacht in 2019.

Als luitspeler is Alon Sariel al vele jaren gefascineerd door de Nederlandse Gouden Eeuw , ongetwijfeld omdat de muzikale parels uit dit tijdperk zelden worden uitgevoerd en niet worden gerekend tot wat het standaardrepertoire voor de luit wordt genoemd.

Een groot deel van het CD-programma is oorspronkelijk luitmuziek, want zonder twijfel was de luit het meest gewaardeerde instrument uit de Gouden Eeuw. De schilderijen uit deze periode spreken een duidelijke boodschap: circa 25 procent van alle genretaferelen vertoont een luit.

Sariel voegt enkele andere instrumenten toe. Instrumenten die eveneens populair waren, zoals de viola da gamba en de fluit. Hierdoor wordt de luitmuziek in de arrangementen van de opname nog kleurrijker. Bovendien wilde Alon Sariel voldoende ruimte creëren voor improvisatie, een cruciaal element van de muziek in die tijd - en zo laat ook Concerto Foscari hun verbeelding de vrije loop, met een Rembrandt-schilderij voor ogen.

Tijdens repetities en opnames bespraken de musici vaak "kleuren" alsof ze een donkerder of helderder geluid vonden. Muzikale terminologie wordt vaak geleend uit de visuele wereld, uit de wereld van beelden en het schilderen. Het moment waarop schilders muziek proberen te visualiseren kan heel intrigerend zijn - alsof ze de muziek willen 'bevriezen' en het de eeuwigheid willen geven, in tegenstelling tot een snaarvibratie op de luit die binnen enkele seconden verdwijnt. Het zijn precies die geverfde momenten die Alon Sariel nieuw leven wil inblazen met de middelen van muziek om zo de 'soundtrack' van de Gouden Eeuw te creëren.

Twee werken worden voor het eerst opgenomen: Louys de Moy's "L'Italiana & Spagnolet" en de "Allemande" van Constantijn Huygens.

Stukken van Emanuel Adriaenssen, Joachim van den Hove, Nicolas Vallet, Johannes Schenck, Jan Pieterszoon Sweelinck, Samuel Scheidt, Nicolaus a Kempis, Jacob van Eyck, Carel Hacquart, Louys de Moy, John Bull, Peter Philips, Benedictus a Sancto Josepho, Constantijn Huygens en Adriaen Valerius.

Alon Sariel (luit) &
Concerto Foscari
: Elisabeth Champollion (fluit), Fredrik Hildebrand (viola da gamba), Claudius Kamp (fluit / dulcian), Paweł Miczka (viool / altviool), Leopold Nicolaus (viool)

Concerto Foscari © Sonja Bürmann

Concerto Foscari © Sonja Bürmann

De CD "Rembrandt" en het tekstboekje zijn beschikbaar via de online kanalen VKJK en Amazon.