Ask us anything!

Marjan Hellraeth  |  Managing Director

Tel: +32 473 27 23 43

Email: marjan.hellraeth@aulos.be

 

Ann Geerts  |  Promotion & Administration

Tel: +32 478 87 94 17 

Email: ann.geerts@aulos.be

 

Missionarislei 66
2970 Schilde

AULOS represents national and international musicians, conductors, artists, music ensembles and music companies. AULOS is committed to provide support so that they can focus on their artistic creation.

Keiko Shichijo stelt haar nieuwe album "Beethoven 1802" voor!

Laatste nieuws NL

Laatste nieuws over de producties die AULOS beheert en de musici en dirigenten waarmee AULOS samenwerkt.

Keiko Shichijo stelt haar nieuwe album "Beethoven 1802" voor!

Ann Geerts

Het jaar 1802 was heel speciaal voor Beethoven, zowel in zijn privéleven als in zijn compositorische proces. In de herfst van 1802 schreef Beethoven de brief die nu bekend staat als het "Heiligenstadt-testament", waarin hij duidelijk worstelt met zijn privéleven. In dezelfde periode vertelde Beethoven, verwijzend naar zijn composities, aan zijn vriend Wenzel Krumpholz dat hij maar weinig tevreden was met zijn eerdere werken en van plan was een "nieuwe weg" te volgen. Na deze verklaring schreef hij de Three Sonatas, Op.31 (inclusief de Tempest-sonate) en de Eroica-variaties Op. 35, die inderdaad innovatief schrijven vertonen vergeleken met zijn eerdere werken, onder andere in zijn gebruik van vorm en onverwachte variatietechniek.

Ongeveer 10 jaar geleden leidde een kort telefoontje me onverwacht naar een heel speciale ontmoeting met een originele Weense fortepiano van vijf en een half octaaf gebouwd door Frère et Sœur Stein (Wenen, 1802). Hoewel het toen niet bespeelbaar was, voelde ik me, door dit instrument zorgvuldig te bekijken, sterk aangetrokken tot het eenvoudige maar verfijnde ontwerp. Slanke hamerstelen vormden mooie lijnen, die er op de een of andere manier dynamisch uitzagen ondanks hun delicatesse. Dagenlang probeerde ik me het geluid van dit instrument voor te stellen. Deze piano had een onvergetelijke indruk nagelaten. Uiteindelijk heb ik gevraagd om het te herstellen en officieel de eigenaar van dit instrument te worden. Na de restauratie in 2011 speelde ik er eindelijk voor het eerst op en hoorde ik zijn stem. Het is onmogelijk om onder woorden te brengen hoe opgewonden ik was. Dit was het begin van mijn eigen ‘nieuwe pad’ met dit instrument. Het is voor mij een grote uitdaging geweest om eraan te werken, maar toch is het een grote vreugde en inspiratie gebleven.” (Keiko)

Het pianobedrijf Frère et Sœur Stein werd in 1794 opgericht door de broers en zussen Nanette en Matthäus Andreas Stein. Ze waren de dochter en zoon van Johann Andreas Stein, die zelf een maker was van piano's waarover Mozart erg enthousiast was, en ze volgden strikt de traditie van de techniek van hun vader. Frère et Sœur Stein ging door tot 1802, toen Matthäus Andreas zich terugtrok om een eigen bedrijf te beginnen, toen de filosofie voor het bouwen van piano's begon te veranderen in de richting van het creëren van meer volume. De fortepiano die voor deze opname werd gebruikt, is een van de laatste piano's die de Steins samen hebben gebouwd en weerspiegelt het hoogtepunt van het ontwerp uit die tijd: een perfecte balans tussen mechanisme en verhoudingen resulterend in een voortreffelijke toonkleur in de registers. Het verschilt van de meeste andere Weense instrumenten uit dezelfde periode, omdat het geen 'backcheck' heeft (die de hamer vangt na het raken van de snaren om te voorkomen dat de hamer stuitert).

Het is een van de grootste uitdagingen om dit instrument te proberen te besturen zonder een controle achteraf. Als ik een beetje te hard op de toets druk, stuitert de hamer onmiddellijk terug en slaat twee keer op de snaren. Aan de andere kant, wanneer correct gespeeld, verloopt de actie erg soepel. Als je zacht speelt, voelt het alsof de afzonderlijke noten in elkaar overvloeien en de karakters van de akkoorden verlichten. Anders dan elke andere componist blinkt Beethoven uit in het aan het licht brengen en ten volle benutten van de kenmerken en speciale kenmerken van de fortepiano ... maar je moet een zeer goed instrument hebben om de verschillende bewegingen te spelen, zoals bijvoorbeeld de hele eerste beweging, tot op zekere hoogte.

De vriendschap tussen Beethoven en de pianobouwer Nanette Streicher (geboren Stein) is bekend. Het kan niet worden onderschat hoeveel Nanette's kennis als pianobouwer en technicus heeft bijgedragen aan de muziek van Beethoven. Met deze feiten in gedachten, heb ik deze pianowerken van Beethoven geselecteerd om de eerste opname op dit instrument te maken, gemaakt in hetzelfde jaar, door Frère et Sœur Stein. Dit instrument is nieuw leven ingeblazen door de restaurateur Sietse Kok. Zijn herstelproces ging eerst door een intensief onderzoek naar dit instrument om de pianomethoden van Frère et Sœur Stein te ontrafelen. Op basis van dit concept maakte hij eerst een replica van het instrument en herstelde uiteindelijk het origineel. Ik ben enorm dankbaar voor zijn prachtige werk.” (Keiko)

Programma

Piano sonata No. 17 in D minor, Op.31-2 ‘The Tempest’
Piano sonata No.14 in C sharp minor Quasi una fantasia, Op.27-2 ‘Moonlight Sonata’
15 Variations and a fugue on an original theme for piano in E flat major, Op.35 ‘Eroica Variations’

"Beethoven 1802” is available via the online channel of Etcetera Records.